Τι είναι το SUP;

H λέξη SUP είναι τα αρχικά του StandUp Paddleboarding. Πρόκειται για μεγαλύτερες σανίδες surf, όπου η πλευστότητα υπερτερεί της ταχύτητας, ή της ευελιξίας μέσα στο νερό, πάνω στις οποίες ο surfer στέκεται όρθιος, ή και γονατιστός (με προβολή τους ενός γονάτου), και κωπηλατεί βαστώντας ένα μονό κουπί που προσαρμόζετε στο ύψος του. Στην Χαβάη το λένε  «Hoe he’e nalu» αλλά ας μην υπερβάλουμε το Μάουι πέφτει μακρυά απ’ την Γλυφάδα. Η αναφορά πάντως στην Χαβάη έγινε επιτηδευμένα γιατί όπως σχεδόν με κάθε είδους surf έτσι και το SUP ξεκίνησε από εκεί.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός του surf Steve West αναφέρει ότι, στην δεκαετία του 1960, στην γνωστή παραλία του Waikiki, οι surfers σκέφτηκαν να συνδυάσουν το να στέκεσαι όρθιος σε μια σανίδα με την χρήση του κουπιού του κανό. Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δώσουν μια ευκολότερη διάσταση στο “paddling” που απαιτείται λίγο πριν από ένα μεγάλο κύμα, ώστε να «πάρει» ο επίδοξος surfer την ώθηση του χρειάζεται και να σηκωθεί. Έτσι, ο surfer στέκεται όρθιος και κωπηλατώντας με ένα κουπί από κανό «ετοιμάζει» τη σανίδα του για το κύμα που έρχεται.

Παράλληλα, η «ανακάλυψη» του SUP συνδέθηκε και με την ανάγκη για βόλτες μέσα στον ωκεανό σε συνθήκες ήρεμης θάλασσας. Aπ’ αυτή την δραστηριότητα προέκυψε ένας νέος τύπος γυμναστικής. Μια απλή βόλτα με SUP θα σας πείσει για το πόσο καλή γυμναστική είναι. Ισορροπία και κωπηλασία μαζί και ανακαλύπτεις… μυς που αγνοούσες την ύπαρξη τους«Το SUP είναι ένας ωραίος τρόπος έκφρασης και μια πολύ ωραία γυμναστική. Επίσης είναι κάτι που ταιριάζει 100% στην Ελλάδα και στον ελληνικό καιρό γιατί μπορείς να το κάνεις όλο τον χρόνο». Το 2013 σε ετήσια έκθεση για τα αθλήματα στις ΗΠΑ το SUP καταγράφηκε ως η αθλητική δραστηριότητα εξωτερικού χώρου με τους περισσότερους ‘πρωτάρηδες’. Ο αριθμός των παγκόσμιων SUPers αυξάνεται ραγδαία.